sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Sunnuntaipäivän paatos

Huomasin leppoisaa sunnuntaita viettäessäni tämän uutisen Helsingin Sanomien sivuilla.

”Hän voi näyttää sinulta”. No olisikohan vaikka siksi, että hän näyttää sinulta, koska on ihan samanlainen kuin sinä.

Venäjä on hieno maa. Ihmiset ovat ystävällisiä, paitsi suurin osa asiakaspalvelussa työskentelevistä ihmisistä. Mutta heistäkin tulee huomattavasti mukavampia, kun he pääsevät töistä.
En käytä natsikorttia, koska se olisi liian ilmeistä ja helppoa, mutta käytän Amerikka- kortin. Venäjä ja Yhdysvallat muistuttavat toisiaan, itse asiassa niin paljon, että voi olla vaikea tietää, kummasta puhutaan.

Maantieteellisesti iso. Geopoliittisesti iso. Monia eri etnisyyksiä. Sotaisa historia. Taipumus hääräillä myös omien rajojensa ulkopuolella. Naapurit suhtautuvat pelonsekaisella kunnioituksella. Suuret varallisuuserot maan sisällä.  Fundamentalistinen ja omaan asiaansa uskova.

Mutta totuus on, että ihmiset eivät ole yhtä kuin hallituksensa. Kun viimeksi tarkistin, Aleksanterinkadulla ei kävellyt kymmenien Jyrki Kataisten tai Sauli Niinistöjen laumoja, vaan erinäköisiä, -ikäisiä ja -värisiä ihmisiä. Erilaisine mielipiteineen, arvoineen ja asenteineen.  Time Square ei ollut täynnä Barack Obamia. Izhevsk ei ole täynnä Medevedejä tai Putineja.

Tapaamani amerikkalaiset ovat olleet upeita ihmisiä, samoin kuin tapaamani venäläiset. Tapaamani suomalaiset ovat upeita. Ruotsalaiset. Ranskalaiset. Saksalaiset. Kiinalaiset.

 Kaikista heistä löytyy myös vähemmän upeita ihmisiä, suoranaisia idioottejakin, jos aletaan ilkeäksi.
Ranskalaiset syövät etanoita ja alistivat 1800-luvulla Afrikkaa, ruotsalaiset ovat pahuksen onnekkaita, voittavat aina jääkiekossa, sulkevat maahanmuuttajansa lähiöihin, kiinalaiset tukahduttavat ihmisoikeuksia ja Googlea, Saksa oli natsismin kehto, suomalaiset ovat juoppoja rasisteja.

Mutta onko se näiden ihmisten vika? No ei.  Ilkeitä ihmisiä, erilaisia mielipiteitä löytyy kaikkialta, ne eivät ole kansallinen ominaisuus.

Itselleni homoseksuaalisuus, sen toteuttaminen, sen olemassa olo, ei ole mielipide, vaan yksinkertaisesti fakta. Henkilökohtaisesti uskon, että ihminen voi ja saa rakastaa toista ihmistä. 
Ymmärrän, että jotkut ovat eri mieltä ja sekin on ihan ookoo. Mutta jos kuitenkin keskusteltaisiin sivistyneesti, kunnioitettaisiin toisiamme, ei vihattaisi sitä mitä emme tunne ja muistettaisiin, että olemme kaikki ihmisiä ja että meitä on täällä aika paljon, joten meidän kannattaa tulla toimeen toistemme kanssa. Ei Venäjää kannata vihata, kuten ei Amerikkaakaan. 


Paatosta Venäjän kanssa yhä enemmän sinuiksi tulevalta suomalaiselta, joka uskoo, että kaikilla on oikeus mielipiteeseen, eikä toiselle voi kertoa mikä on oikein ja mikä väärin. сова. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti